29 d’abril, 2010

Lactium 2010

Aquest dissabte i diumenge 1 i 2 de maig tindrà lloc a Vic la segona fira de formatges artesans Lactium. Conjuntament amb la fira de La Seu d'Urgell, és la fira més important de formatges artesans que es fa a Catalunya. L'organitza la gent de Casseus Afinadors, uns professionals que coneixen perfectament la realitat dels formatges de Catalunya, doncs compten amb l'experiència del gerent de l'Associació de Criadors Ramaders de Formatges Artesans.

Lactium és una fira pensada per tots els públics, tan professional com consumidor i compta amb un concurs de formatges artesans, amb un àmpli jurat. Els formatges que s'hi podran trobar són els catalans i també molts de la resta d'Espanya. Sabem de bona tinta que hi haurà una pila d'Idiazabals!

El món del formatge a Catalunya està evolucionant molt ràpidament. Fa una trentena d'anys que es van començar a fer formatges artesans a casa nostra, principalment seguint models francesos. Fins llavors, els que es feien eren matons i altres productes frescos i de consum bàsicament. Al Pirineu era l'únic lloc on, per raons logístiques, la necessitat de guardar la llet dels animals de pastura obligava a fer formatges que, generalment, eren de consum propi.
Les moltes transformacions que ha patit el sector làctic a Catalunya a raó de legislacions i millores logístiques han ajudat a crear una petita indústria artesana de formatgers, que milloren la tècnica any rera any i amplien la varietat. Tot això, combinat amb l'interès que mostra el consumidor per productes nous i, cada vegada més, locals, ajuda a veure ara el fruit del treball dels últims trenta anys. Aquest ambient propici fa que surtin iniciatives com les de Vic amb la fira Lactium que són un èxit, i multipliquen el coneixement formatger dels catalans que, cada cop és més elevat.

08 de març, 2010

Tots recordarem el 8 de març del 2010


Tan els que s'han quedat penjats fora de casa hores i hores per la nevada com els que hem tingut més sort i només hem hagut de fer alguns canvis a la nostra jornada laboral, a Catalunya es recordarà la nevada del 8 de març.

Si ve no ha nevat a tot el país, gairabé tothom n'ha sortit afectat d'alguna manera o altra, ja que el temporal marítim també ha sigut important. Els arbres fruiters més primerencs com els ametllers ja estan ben florits a les zones més càlides del centre i el sur de Catalunya i ara toca intentar minimitzar els efectes inevitables de la neu. Altres cultius, com la vinya, simplement retrassaran el seu despertar i demostraran un cop més que poden aguantar glaçades i sequeres. I com s'ha demostrat altres cops, els que més bé aguantaran i millors fruits en trauran són les espècies autòctones. Que collita rera collita han anat adaptant-se a la climatologia local. Encara que la nevada d'avui sigui poc freqüent, a la ràdio ens han repassat els últims marços amb neu a Catalunya i en els últims 30 anys n'hi havia uns quants.

La nostra memòria cada vegada és més curta perquè cada cop vivim més intensament, però les plantes no s'han estressat tan com nosaltres i mantenen aquesta memòria genètica que les ajuda a superar situacions extremes, defensant-se de situacions que han viscut ja fa molt de temps. Les varietats foranes els hi costa més perquè no tenen aquestes referències i les temporades excepcionals les passen pitjor.

17 de febrer, 2010

Guia de Vins de Catalunya 2010

Acaba de sortir al mercat la segona edició de la Guia de Vins de Catalunya. Ja en vaig fer un comentari quan fa un any vaig veure la primera, i ara el refermo. I ho faig amb més coneixement de causa perquè vaig tenir l'honor de poder participar a un dels molts tastos a cegues que s'hi van fer.

Va ser una experiència molt agradable i interessant alhora. Veure un tast professional des de dins és emocionant i participar-hi i que escoltin la teva opinió, per tímida que sigui, és alliçonador.

Els dos autors, el Jordi i la Sílvia, presents a tots els tastos de tots els vins que surten a la guia, em van fer sentir part del seu equip de tast des del primer moment. El seu bon humor i un parell de vins que em van encantar, van acabar d'arrodonir la tarda.

Amb nosaltres també hi havia dos estudiants de l'escola d'enologia d'Espiells i tots plegats em van sorprendre amb els comentaris d'alt nivell que feien. No només sobre els vins i sobre les varietats i possibles mètodes d'elaboració, sinó sobre la forma de treballar de les DO, els elaboradors i el mercat en general. Comentaris que, us ho ben asseguro, no influïen en les notes dels vins ja que tots els tastos eren a cegues, però que es confirmaven sovint al descobrir les ampolles.

Una molt bona feina més ben editada aquest any que s'ha posat al nivell dels preus de mercat de les guies de vins, tot polint i millorant l'estètica i el format del primer any.

I per molts anys més!

10 de novembre, 2009

La botiga online de MoltBo (www.moltbo.com) ja té a punt les nueves propuestes de lots de Nadal

La botiga online de MoltBo ja disposa del nou catàleg de Nadal amb les propostes de regals per aquest 2009. Els lots que proposa MoltBo són fets de productes d’alimentació artesanals de petits elaboradors d’arreu de Catalunya. L’objectiu de MoltBo és posar a l’abast del consumidor productes de qualitat que sovint no es troben fàcilment a les botigues convencionals i donar a conèixer petits elaboradors a un públic interessat per la gastronomia i l’alimentació de qualitat.

El catàleg d’enguany s’estructura en cinc famílies inspirades en les dates assenyalades de les festes de Nadal. En cada família hi ha diferents trams de preus que van des dels 17,25 euros fins als 124.


Pensant en el 25 de desembre hi ha la família Nadal, que es basa en productes típics d’aquestes dates com els torrons, les neules i el cava. La Sant Esteve es composa dels productes més arrelats a la nostra gastronomia com l’oli d’oliva, el formatge, els embotits, les melmelades o els vins. La família Els Innocents trenca esquemes amb propostes originals i productes agosarats com les galetes de pesto o de iogurt, l’oli d’oliva i mandarina o la melmelada de taronja amb crema de cacau. La Cap d’Any està formada per caixes de vins i caves catalans per brindar pel futur, i la Reis per combinacions on el vi és el protagonista, acompanyat per formatges i embotits.

19 d’octubre, 2009

Nous lots per aquest Nadal

MoltBo ja té nou catàleg de lots pensats per aquest Nadal. Després de treballar-los durant els últims mesos, destapem les propostes inspirades en les diferents festes nadalenques.

Per començar hem creat la família Nadal; el dia de Nadal, tret de sortida a les festes. Una taula per compartir amb productes que, un cop l’any, es converteixen en imprescindibles. Torrons, neules, cava... no hi falta de res.

Pensant en el 26 de desembre hem creat la família Sant Esteve: Senzillesa i qualitat es dónen la mà en aquesta festa típicament catalana. Productes bàsics del rebost, reflex de la nostra tradició més arrelada. Olis i vinagres, formatges, embotits, melmelades i patés.

Amagada entre tantes festes familiars, trobem la festa dels Sants Innocents, el 28 de desembre: Transgressió, diversió, sentit de l’humor... El toc divertit, original i atrevit. Per aquells que tenen ganes de posar a prova el seu paladar! Galetes de pesto, oli d'oliva i mandarina, melmelada de taronja amb crema de cacau, entre altres. Una família de lots sorprenent!

Per celebrar l'últim dia de l'any hem creat la família Cap d'Any, quan la festa no és festa sense una copa d’un bon cava. O de vi...

Finalment tenim un final de festa que, curiosament, és la primera gran festa del nou any: Reis. El dia dels regals, per a petits i grans. Una miqueta de tot acompanyat de bon vi per acabar les festes amb el millor sabor de boca. I començar l'any amb bon peu i amb el paladar satisfet.

Esperem que t'agradin les nostres propostes. A nosaltres ens encanten i sabem que si les proves a tu també també les trobaràs molt bones.