29 d’abril, 2010

Lactium 2010

Aquest dissabte i diumenge 1 i 2 de maig tindrà lloc a Vic la segona fira de formatges artesans Lactium. Conjuntament amb la fira de La Seu d'Urgell, és la fira més important de formatges artesans que es fa a Catalunya. L'organitza la gent de Casseus Afinadors, uns professionals que coneixen perfectament la realitat dels formatges de Catalunya, doncs compten amb l'experiència del gerent de l'Associació de Criadors Ramaders de Formatges Artesans.

Lactium és una fira pensada per tots els públics, tan professional com consumidor i compta amb un concurs de formatges artesans, amb un àmpli jurat. Els formatges que s'hi podran trobar són els catalans i també molts de la resta d'Espanya. Sabem de bona tinta que hi haurà una pila d'Idiazabals!

El món del formatge a Catalunya està evolucionant molt ràpidament. Fa una trentena d'anys que es van començar a fer formatges artesans a casa nostra, principalment seguint models francesos. Fins llavors, els que es feien eren matons i altres productes frescos i de consum bàsicament. Al Pirineu era l'únic lloc on, per raons logístiques, la necessitat de guardar la llet dels animals de pastura obligava a fer formatges que, generalment, eren de consum propi.
Les moltes transformacions que ha patit el sector làctic a Catalunya a raó de legislacions i millores logístiques han ajudat a crear una petita indústria artesana de formatgers, que milloren la tècnica any rera any i amplien la varietat. Tot això, combinat amb l'interès que mostra el consumidor per productes nous i, cada vegada més, locals, ajuda a veure ara el fruit del treball dels últims trenta anys. Aquest ambient propici fa que surtin iniciatives com les de Vic amb la fira Lactium que són un èxit, i multipliquen el coneixement formatger dels catalans que, cada cop és més elevat.