10 de setembre, 2008

La crisi de la mel, recurs bàsic


Fa uns mesos que estic subscrit via e-mail a una publicació molt interessant que s'aonmena "Food & Drink Europe" i que setmanalment va traient novetats del món de la indústria alimentària. Els articles normalment són plens de xifres, però fiables quant a la informació. L'últim article que m'ha cridat l'atenció alerta de la reducció de l'oferta de mel als mercats mundials, que fa que governs com el britànic estiguin molt alerta del benestar de les abelles.

Concretament, empreses del sector i associacions de protecció de les abelles han demanat al govern britànic que destini 8 milions de lliures (uns 12 milions d'euros) per finançar la recerca en la millora de la salut d'aquests insectes. I és que les abelles tenen una repercussió molt gran tan en el mercat de la mel com en la polinització d'altres espècies vegetals. Suposo que per això, també hi ha una revista britànica, la revista Olive, publicació de la BBC, que analitza què passa amb la mel en el seu tema del mes.

El problema de la reducció de colònies d'abelles és causat, segons sembla, per un paràsit, per una climatologia adversa (massa humida) i per "canvis en models d'agricultura", sense especificar. Això a nivell mundial. De fet, el preu de la mel ha augmentat un 60% en l'últim any i a la Gran Bretanya pateixen perquè n'hi hagi suficient per l'època de Nadal.

Ho desconeixia absolutament, però resulta que les abelles són tan importants també per a la indústria de l'alimentació que hi ha grans plantacions als Estats Units que són polinitzades amb abelles que han estat transportades amb camió des d'altres zones. D'aquesta manera s'asseguren que hi haurà prou fruit als seus terrenys. Aquesta pràctica debilita els insectes i els fa més vulnerables, sinó els mata.

A la Gran Bretanya, com que es consumeix molta més mel de la que s'hi produeix, estan alerta del descens de colònies a tot el món (el clima i un augment de plantacions de llavors de soja sembla que ha estat els causants del descens de la producció a l'Argentina, un dels grans productors mundials, i també tenen problemes de baixa producció als Estats Units, a l'Est d'Europa i a Austràlia).

Esperem que aquesta recerca faci el seu fruit, que no haguem de patir augments de preus d'aliments basats en la mel i que no haguem d'estar sempre esperant que altres governs ens treguin les castanyes del foc.