03 de setembre, 2008

Avellanes torrades amb sal

Està acabant l'estiu i, com cada any, l'avellaner està començant a deixar anar el seu fruit. L'avellana, tot i que potser no ho sembla, és un dels productes més importants tradicionalment de l'agricultura catalana. De fet, és dels pocs que se'n produeix més que no se'n consumeix a Catalunya. Al ser un arbre de secar, com l'olivera, l'ametller, el cep, etc., en tenim per tot arreu.

Potser podeu aprofitar aquest fet per arreplegar algunes avellanes amb closca. Potser en teniu vosaltres o sabeu d'algú que en té i un dia us pot convidar a plegar-ne algunes de terra. Jo he tingut aquesta sort i ho he aprofitat per provar de cuinar un aperitiu simple però molt bo: les avellanes torrades amb sal.

És molt simple, però no n'havia menjat mai. Simplement havia menjat les ametlles torrades amb sal com a aperitiu en algun bar, i eren molt bones. Un dia en vam fer a casa comprant les ametlles crues i pelades, però mai havia menjat avellanes d'aquesta manera, ni ho havia vist. I vaig voler provar com podien quedar.

Com veureu, és ràpid d'explicar: treure les avellanes de la closca, preparar una paella per torrar-les al foc. Si és vella millor, ja que s'han de torrar i per això es posa molt poc oli i el foc mínimament fort una bona estona. Al final, quan ja han agafat un bon color (10 minuts més o menys de foc), es retiren del foc i se salen tot seguit. Es poden menjar al moment.

Un truc que em va explicar la meva sogra: Fet com acabo d'explicar, les avellanes es van torrant de fora cap a dins i poden quedar amb el centre més aviat cru quan les tastem. En canvi, si les posem uns minuts al microones abans de passar per la paella, es couran de dintre i llavors només caldrà passa-les per la paella durant la meitat del temps (uns 5 minutets), les torrarem per fora i quedaran ben cruixents. Si ho feu així, poseu-les al microones ben escampades. A veure si us agrada!

5 comentaris:

No tot són postres ha dit...

Avellanes de Reus, amb denominació d'origen, espero... mai avellana turca.
hem de fer país.

MoltBo.com ha dit...

Dolça, en aquest cas les avellanes eren del Vallès Oriental, ja que els avellaners eren d'allà. I eren boníssimes!

No tot són postres ha dit...

Mentre no sigui turca, ja està bé!!

Neus Nogué Serrano ha dit...

¿Quants minuts, al microones?

Gràcies!

(Sempre avellana del país!!!)

Neus

MoltBo.com ha dit...

No t'ho prenguis al peu de la lletra ja que depen del microones, de la mida de les avellanes, de la quantitat que n'hi posis... Nosaltres ho feiem un parell de tandes d'un minut crec recordar. De totes formes, pots anar fent tandes curtes i mirar com queden.