21 d’abril, 2008

És temps de melmelades

Amb l'arribada dels primers fruits de primavera, també arriba l'oportunitat de fer melmelades. És un moment fantàstic per disfrutar del camp o del mercat i d'emportar-nos el seu sabor a la taula, passant per una cuina lenta, però fàcil.

La melmelada és una conserva excel·lent i fàcil de preparar. És un bon remei per estalviar sense perdre l'oportunitat de gaudir dels productes en el seu millor estat de forma: quan han pogut madurar tranquil·lament a la planta. Si teniu accés a la fruita des del camp, segur que en feu habitualment, però si no és així, podeu aprofitar que el mercat ens indica quin és el millor moment per comprar fruita madura per fer-ne melmelada. És ben fàcil, fixeu-vos en el preu. Quan el producte baixa de preu i es manté a un nivell baix, significa que n'és temporada i que és el millor moment per comprar-ne.

Un cop triat el moment de la vostra fruita preferida, compreu-ne un quilo de més. I quan tingueu una estona per dedicar a la cuina, renteu-la (l'aigua sempre s'endú algun pesticida que altre... o si més no la pols) i talleu-la a trossos petits. Peseu-la i en funció del pes afegiu-hi el sucre. Hi ha fruites que per si són molt dolces, com ara les mores, i no necessiten gaire sucre. Altres són més àcides i en necessiten més. Les vostres preferències sobre els gustos dolços també són importants, clar. A casa nostra ens agraden poc dolces i hi posem entre un quart i un terç del pes de la fruita tallada en sucre, però es pot arribar a posar la mateixa quantitat de fruita que de sucre.

Poseu la fruita i el sucre en una olla i coeu-ho a foc ben lent. Com més lent millor. Aneu-ho remenant de tant en tant per evitar que s'enganxi amb l'olla i al cap d'un parell d'hores (bé, el temps està en funció de moltes coses i pot ser molt abans o encara més enllà) pareu el foc. És el moment de triturar-ho si us agrada que no hi hagi grumolls. Llavors, podeu abocar-ho en pots de vidre nets i que tanquin bé.

Fer el buit. Es pot bullir el pot ple al bany maria per esterilitzar-ho tot, però hi ha un sistema que ens ha funcionat molt bé i és molt simple. Poseu una baieta sobre el marbre, gireu els pots plens de melmelada ben tapats i deixeu-los així, de cap per avall, fins l'endemà al matí. D'aquesta manera, s'hi fa el buit. Quan els obriu ho notareu!

Així, fent-les vosaltres, podeu aprofitar per afegir-hi coses. Barrejar fruites, posar-hi herbes aromàtiques, etc. Millor que no feu com nosaltres que un dia fent una magnífica melmelada de maduixes ens vam despistar i vam oblidar l'olla al foc quan ja pensàvem que només l'hi quedaven uns pocs minuts... Vam cremar la melmelada, però la veritat és que va ser un incident afortunat. La melmelada s'havia quedat ben presa al fons de l'olla, però la que hi havia sobre de la capa cremada la vam salvar... i és la millor melmelada que mai hem provat. Un toc d'amargor del regust del sucre cremat que mai hem pogut copiar (tot i jugar-nos-la molt a tornar a perdre una nova olla al intentar-ho!). L'olla, però, no es va poder recuperar.

(foto: Maria Diví Figueras. http://www.flickr.com/photos/unecanelleexcelente/)

16 comentaris:

Anònim ha dit...

les melmelades van molt bé per aprofitar la fruita que arriba als arbres tota de cop.
D'aquesta manera a l'hivern pots fer algun plat de carn, per exemple amb pressecs de vinya o cireres de cor de colom!

oleguer - moltbo.com ha dit...

mmmm... cireres cor de colom. D'aquestes ja no se'n troben al mercat!

Anònim ha dit...

Ja m'estan agafant ganes de fer pots i pots de mermelada! He de dir que no n'he fet mai, bé, sí, a la facultat, al laboratori, jeje. I aquesta tècnica del buit no la coneixi pas, m'ho apunto!

Anònim ha dit...

Hola Oleguer!
Et deixo aquest comentari per fer-te saber que he incorporat el teu bloc al nostre, Olleta de verdures.
Allà tenim un secció on intentem recollir tots els blocs sobre cuina i gastronomia que s'escriuen en català.

Si creus que no hi ha de ser, fens-ho saber, que no voldriem fer-t'hi constar si no ho veus be...

Per cert, felicitats pel bloc!

MAssitet

MoltBo.com ha dit...

Gràcies MAssitet per l'enllaç. Per nosaltres cap problema, al contrari! I he fet un cop d'ull també al vostre blog i m'ha agradat molt. També inclourem el vostre enllaç (si no ens dieu el contrari, clar!)

I Menja Sa, jo tampoc no n'havia fet mai fins fa un parell o tres d'anys i ara ja espero l'època de les maduixes, les cireres i les prunes amb candeletes! Són les nostres preferides...
La tècnica aquesta per fer el buit ens la va explicar la meva sogra i és moooolt fàcil i mai ens ha fallat. Així t'estalvies el clàssic bany maria.

Anònim ha dit...

Aquesta tècnica de fer el buit és amb la melmelada calenta oi?

MoltBo.com ha dit...

sí, sí, amb la melmelada calenta. És molt simple i a nosaltres ens ha funcionat cada vegada i portem tres o quatre anys fent-ho (i encara hi ha pots dels primers cops). Ull però, simplement és una tècnica casolana.

sanjuancoche ha dit...

acabo de fer melmelada de prunes, pero no sé com fer unes etiquetes guais per posar-les als pots 8 ho volia fer amb l'ordinador perque això de dibuixar no en va massaa bé.
si us plau algu de vosaltres em podria ajudar'

MoltBo.com ha dit...

Sanjuancoche, jo crec que això ho pots solucionar amb el Word de Microsoft ("Herramientas"/"Cartas y correspondencia"/"Sobres y etiquetas") . Allà hi ha un assitent per fer etiquetes amb ordinador. T'hauries de comprar un paquet d'etiquetes APLI o així. Tries la mida i l'hi poses el codi al Word i ell ho reconeixerà. Crec que llavors hi pots posar el què vulguis, fins i tot imatges i així t'ho imprimeix.
Nosaltres també n'hem fet de prunes. Fa unes 3 setmanes d'una prunera i ahir mateix d'unes altres pruneres. Al final, les etiquetes les escribim a mà per mandra!

susana de arenys de munt ha dit...

estic fen melmelades de gers, si em queda mol acida t'avisare per que digues que tinc de fer, m'han dit de possar una mica de mel, provarem...

Teresa Tarrés ha dit...

Parleu de fer el buit a les melmelades, posant els pots de les melmelades cap avall. Jo les conservo al bany maria i m'agradaria provar-ho fent-ho amb aquesta tècnica que proposeu vosaltres.
Cal que la melmelada sigui freda o calenta per poder tapar el pot i posar-lo cap avall?
Teresa

Teresa Tarrés ha dit...

Parleu de fer el buit a les melmelades, posant els pots de les melmelades cap avall. Jo les conservo al bany maria i m'agradaria provar-ho fent-ho amb aquesta tècnica que proposeu vosaltres.
Cal que la melmelada sigui freda o calenta per poder tapar el pot i posar-lo cap avall?

MoltBo.com ha dit...

En calent Teresa. Tires la melmelada al pot, tapes i gires. Et pots esperar una mica, però no s'ha de refredar.
A nosaltres ens funciona cada any. Les melmelades que obrim sempre estan bé. Però tingues en compte que si les fas poc cuites o l'hi tires poc sucre o així... potser fer-ho al bany maria és millor. Les nostres no són gaire dolces (i les prunes que fem servir tampoc tenen gaire sucre), però les coem força i perden força aigua, això sí.

Teresa Tarrés ha dit...

Oh! Moltes gràcies per contestar tant ràpid.
Ahir vaig fer melmelada de poma amb llimona, mantega i una mica de nou moscada. Ho he fet al buit. És la primera vegada que ho faig així, però com que aquesta queda una mica líquida em fa una mica de por. De totes maneres n'he fet uns quants pots al bany maria per si de cas... Ja us ho diré.

Taller artesà del Bosc ha dit...

Per si voleu fer el xafader, us envio l'adreça del blog de pastisseria que hem elaborat amb els meus alumnes. Hi podreu veure la nostra tasca i les nostres especialitats.
A veure si us agrada.

http://productesartesansdelbosc.blogspot.com/

MoltBo.com ha dit...

Teresa,
Fantàstic. Aquesta melmelada sona molt bé! Ja ens diràs si aguanta. Crec que sí

Qui som,
Gràcies per la info. Té bona pinta!

Salut!