13 de març, 2008

alimentaria o la indústria de l'alimentació

Aquesta setamana s'està celebrant el saló Alimentaria a Barcelona. Algú n'ha sentit a parlar? I què és el que en recordeu: el dosificador de sal líquida, l'envasat dels productes en gas inert, o qualsevol altra innovació en menjars preparats? L'Alimentaria és el segon saló més important del món en el camp de l'alimentació i mostra quines tendències segueix el sector. El que queda clar és que els aliments cada cop passen més procesos de tractament o transformació abans d'arribar a casa nostra.

Que quedi clar que no estic en contra de la innovació tecnològica. Però sembla que les altres tendències actuals en materia d'alimentació no tinguin res a fer en els mercats de debò. Sabeu de què va el tema del slow food? És un moviment d'abast mundial que promou una nova cultura per a gaudir de l'alimentació. Es tracta de valorar els productes que consumim, el fet de cuinar-los i, sobretot, gaudir-ne i disfrutar-ne a la taula. Com es veu pel nom, va en contra d'entrar a un establiment, demanar un Macnosequè i menjar-lo sobre un plat/caixa de porexpan, després d'omplir-lo d'un (o varis) ketchup envasats individualment, tot mirant l'envàs de la beguda i el rellotge per mirar d'acabar aviat.

La indústria de l'alimentació tendeix cada vegada més a utilitzar molts envasos per vendre productes de consum individual, a transformar els productes perquè no sigui necessari cuinar, sinó tan sols escalfar, i a homogeneïtzar els aliments per a assegurar-se que sempre tindran el mateix gust. I no voldria menysprear la desestacionalització dels aliments frescos! Un gran èxit que aconsegueix que megem maduixes amb nata al desembre o amanides amb magrana al juny.

I és una llàstima. Al final ens passarà com a la Gran Bretanya, on s'ha perdut el mercat tradicional i ara s'han hagut d'inventar els "farmer's market" per donar sortida a la poquíssima producció artesanal local. Sembla broma, però a ells els ha passat!