08 de març, 2010

Tots recordarem el 8 de març del 2010


Tan els que s'han quedat penjats fora de casa hores i hores per la nevada com els que hem tingut més sort i només hem hagut de fer alguns canvis a la nostra jornada laboral, a Catalunya es recordarà la nevada del 8 de març.

Si ve no ha nevat a tot el país, gairabé tothom n'ha sortit afectat d'alguna manera o altra, ja que el temporal marítim també ha sigut important. Els arbres fruiters més primerencs com els ametllers ja estan ben florits a les zones més càlides del centre i el sur de Catalunya i ara toca intentar minimitzar els efectes inevitables de la neu. Altres cultius, com la vinya, simplement retrassaran el seu despertar i demostraran un cop més que poden aguantar glaçades i sequeres. I com s'ha demostrat altres cops, els que més bé aguantaran i millors fruits en trauran són les espècies autòctones. Que collita rera collita han anat adaptant-se a la climatologia local. Encara que la nevada d'avui sigui poc freqüent, a la ràdio ens han repassat els últims marços amb neu a Catalunya i en els últims 30 anys n'hi havia uns quants.

La nostra memòria cada vegada és més curta perquè cada cop vivim més intensament, però les plantes no s'han estressat tan com nosaltres i mantenen aquesta memòria genètica que les ajuda a superar situacions extremes, defensant-se de situacions que han viscut ja fa molt de temps. Les varietats foranes els hi costa més perquè no tenen aquestes referències i les temporades excepcionals les passen pitjor.