24 de gener, 2009

Púding de fruita seca?

Continuant amb el nostre buidat de revistes internacionals, no volem deixar de comentar una cosa sorprenent que hem llegit a la revista italiana Sale&Peppe. En un reportatge sobre dolços típics de Nadal de diferents països d'Europa hem trobat un púding de fruita seca que s'atribueix a la tradició culinària nadalenca catalana. L'aspecte d'aquest plat el podeu veure a la foto i el text que l'acompanya, traduït directament de l'italià, diu així:

"GRAN FINAL CATALÀ (en referència al Cap d'Any): Abans de baixar a la plaça per fer el ritual de menjar els grans de raïm per cadascuna de les dotze campanades de la mitjanit del 31 de desembre, els espanyols es disputen els torrons, els massapans i el tortell de Reis. En moltes cases de Catalunya el sopar es tanca també amb un púding casolà perfumat a la taronja preparat amb pa dur i fruita deshidratada. Guarnit amb albercocs secs i pistatxos, es serveix amb una cullerada de nata lleugerament muntada".
Sincerament, és la primera vegada que sentim a parlar d'aquest postre tan "tradicional" i ens sorprèn haver-ho vist precisament a una revista italiana. Si agú de vosaltres el coneix, agrairem moltíssim les seves explicacions. Si, com creiem, es tracta d'una invenció o, potser, d'una mala documentació per part de la persona que ha escrit el reportatge, posa de manifest un cop més el desconeixement cap a la nostra cuina i la nostra cultura, per molt que els cuiners catalans siguin famosos arreu del món.
Ah, i si us fixeu en la foto de baix de la pàgina de la revista, si algú reconeix de quin punt de Catalunya es tracta feu-nos-ho saber també...

2 comentaris:

Anònim ha dit...

La foto d'abaix de tot si és feta a Catalunya deu ser feta fa molts anys... ho dic per la font ornamental amb tanta aigua!
Bona troballa l'article aquest! Pudding tradicional a Catalunya... amb pistatxos... no sembla la típica recepta que vingui de l'època medieval, oi??
I menjat després del tortell de reis no sé si algú seria capaç de sobreviure-ho. Com per després menjar-te els 12 grans de raïm!!

Anònim ha dit...

La foto no és a Catalunya, em fa l'efecte que és a la Puerta del Sol a Madrid.