25 de juny, 2008

Melmelada de cireres. Fàcil, fàcil...

Després de sortir a El Món a RAC1, a la secció de Blogis (http://www.rac1.org/elmon/?p=575) i augmentar automàticament la nostra autoestima, us expliquem la melmelada de cireres que vam preparar ahir tot aprofitant que teníem unes hores per dedicar-'hi.

Primer de tot, penseu en aplicar la teoria del preu barat. Ara és un moment excel·lent per comprar cireres i fer-ne melmelada. Un cop les tinguem hem de tenir en compte el temps que hi dedicarem. La cirera és una fruita força carnosa i per tant, no necessita massa estona de cocció comparat amb altres fruites més aigualides com pot ser la maduixa. Per tant, amb una o dues hores ja estarà llesta.

Primer haurem de fer la feina més feixuga: despinyolar les cireres. Però amb calma, un bon ganivet i aplicant la tècnica, es fa molta via. Us adjunto un vídeo que vam fer perquè vegeu que és fàcil. (dividir-les per la meitat en vertical tot envoltant el pinyol, fer un quart de volta a les dues meitats, separar-ne una i treure el pinyol de l'altra amb l'ajuda del ganivet)




A partir d'aquí, les pesem i les posem a un cassó. Decidim la quantitat de sucre segons la proporció del pes i l'hi afegim. A nosaltres ens agraden les melmelades àcides més que dolces. Per això hi posem molt poc sucre. Precisament, les cireres ja en tenen molt de forma natural o sigui que s'hi haurà d'afegir ben poca cosa. Nosaltres vam afegir uns 200 grams a 1.070 gr de cireres (aprox.), o sigui que en el total ve a ser entre un 15 i un 16% de sucre afegit. El resultat és una melmelada dolça, creieu-me! De totes formes, dependrà de la varietat i la maduració de les cireres.

Tot plegat i sense res més es pot posar al foc. Primer una mica fort, però controlant-ho de prop, i quan comencen a desfer-se les cireres de sota, remenar-ho i abaixar el foc. Deixar que vagi fent a poc a poc controlant-ho de tant en tant.

Un cop estan molt toves i desfetes, nosaltres vam decidir triturar-les una mica. Això dependrà de vosaltres i de com vulgueu la textura final. Després d'això les vam deixar una estoneta més a foc molt lent i ja va estar.

Bé, no del tot... Llavors va venir el moment en què vam separar una part de la melmelada i hi vam afegir mig bitxo del que tenim en un test. Picadet ben petit i cap a la cassola amb la melmelada separada! Vam posar la que ja teníem feta dolça en un pot de vidre gran i de cap per avall sobre un drap de cuina per fer el buit. Uns minuts més tard vam tancar el foc de l'altra i vam fer el mateix. La vaig provar i estava boníssima. La proporció del bitxo crec que va ser molt encertada... ja m'ho diran, sino, d'aquí a un temps quan l'obrim!

Aquesta és la nostra forma de fer melmelades. La setmana que ve en farem una de prunes que ja esperem amb candeletes. Si voleu, expliqueu-nos com feu les vostres melmelades i si hi afegiu ingredients com ara suc de llimona o altres.

Bon profit!

5 comentaris:

Anònim ha dit...

vaig sentir el món a rac1 i em va fer molta gràcia que parlessin del plim i del vostre blog... realment reus és un lloc ben especial i, sense que s'entengui com a res negatiu sinó tot el contrari, amb una gent molt i molt especial...!
com que veig que us agraden tant les melmelades, us proposo que aquest any, d'aquí a uns dies quan hi hagi abundància de tomàquets (si és que aquest any n'hi ha, que pel que diuen els pagesos la cosa no va gaire bé) proveu de fer-ne de tomàquet. Jo no ho he fet mai però cada any m'ho proposo. Vaig veure un dia que en parlaven a la tele i feia molt bona pinta.

Anònim ha dit...

Hola !, m'agrada molt la reposteria, però quan arriba el bon temps aprofito per fer melmelades de les fruites de temporada, maduixes, cireres, albercoc, prèssec, figues...La base és la fruita i el sucre, però jo hi afegeixo suc de llimona, més o menys el suc d'una x quilo de fruita. En algunes hi poso alguna espècie, per ejemple a la de figa vaig posar-hi una mica de gengibre fresc ratllat, hi dona un toc diferent.
Teresa (bloc comacasa-res)

MoltBo.com ha dit...

A mi també m'agrada provar de fer-hi convinacions. La del gingebre sona molt bé... l'haurem de provar. I el tema de la llimona, sé que s'hi posa molt, però no sé exactament perquè. És pel gust que hi aporta o per algun altre tema de conservació?

jordi cerdanya ha dit...

Hola, he trobat un aparatet a la ferreteria que serveix per a treure els pinyols de les cireres, que va molt i molt bé.

tere ha dit...

acabo de comprar l'aparetet de treure els pinyols de les cireres.Ara ha fer melmelada!