15 de juny, 2008

Firenze

Potser aquests dies alguns esteu ja planificant les vacances... Doncs bé, per aquells que tingueu pensat apropar-vos a la Toscana, i més concretament a Florència, aquí van algunes recomanacions de llocs realment interessants per menjar:

Trattoria 4 Leoni (Piazza della Passera, tocant a la Via dello Sprone i a la Via Toscanella). A la zona d'Oltrarno, és a dir, a l'altre costat de l'Arno, fora de la zona més turística on hi ha el Duomo i la majoria d'esglésies, museus i altres monuments turístics. És una petita trattoria, acollidora i íntima. Amb una cuina excel·lent, típicament toscana i amb productes de temporada. Nosaltres vem optar per un risotto de carxofes i uns crespelle alla fiorentina, que són com unes crepes d'espinacs i ricotta, amb beixamel i gratinats. Un plat típic florentí molt semblant a uns canelons d'espinacs fets amb pasta de crep que havíem tastat anys abans a l'Argentina. Un lloc recomanable també per tastar la bistecca alla fiorentina, un bistec enorme, fet molt al punt (és a dir, ben cru de dins!) i que s'acompanya amb verduretes fregides. Ho vem veure en una taula del costat i tenia un aspecte immillorable! Tot i que és un lloc freqüentat per turistes, també ho és per molts florentins. De preu molt raonable per l'alta qualitat del menjar que ofereixen.

Pizzeria Muna (Via Maffia, també a la zona d'Oltrarno). Pizzeria napolitana, amb un ambient molt original, entre lloc per sopar i bar de copes. Decoració cuidadíssima, el típic lloc fashion però amb unes pizzes boníssimes i una bona relació qualitat-preu. Gens turístic.

Trattoria La Casalinga (Via Sant'Agostino, prop de la Piazza Santo Spirito, igualment a Oltrarno). És una trattoria típicament italiana, de gent que hi va a dinar cada dia, a menjar-se un bon plat de pasta de primer, i tripes amb cigrons de segon. Menjar molt i molt casolà, la pasta boníssima, i el preu immillorable. És d'aquells llocs tant d'estar per casa, amb tants clients habituals, que no és estrany veure la gent amb el tovalló lligat al coll i amb el gos a sota la taula. Ben bé com a les pel·lícules!

The Oil Shoppe (Via San Egidio). Saltem a l'altra banda del riu i ens situem en una zona relativament propera al Duomo i plena d'estudiants. El lloc és una paninoteca, és a dir, un bar d'entrepans. Però no són entrepans com els coneixem aquí. Estan fets amb un munt d'ingredients d'allò més originals, des de tomàquets secs, mozzarella, carbassó, albergínia, diferents tipus d'embotits, vinagre de mòdena... Són senzillament boníssims, i molt bé de preu. És un lloc per menjar ràpid i marxar, o bé per comprar l'entrepà i menjar-lo a qualsevol de les places properes. Una molt bona opció per si estem visitant com bojos tots els monuments de Florència i no tenim temps ni de parar per dinar!

Gelateria Vivoli (Via Isole delle Stinche). També a la zona del centre històric, aquesta gelateria té la fama de tenir els millors gelats de Florència. I no podem assegurar que ho siguin, ja que vam anar-hi al mes de febrer i aquests van ser els únics que vam tastar, però sí que podem afirmar que eren boníssims.

I ja per acabar, algunes recomanacions generals: no us perdeu la zona d'Oltrarno, amb molts menys turistes i on tindreu la possibilitat de descobrir una Florència real, de gent que va a la feina, va a comprar, fa vida social... a més de botiguetes d'artesans i un munt de restaurants d'allò més interessants. Si podeu, feu-hi estada i desplaceu-vos al centre només per fer les visites turístiques, en un quart d'hora i travessant el mític Ponte Vecchio us plantareu al rovell de l'ou de Florència. Una molt bona base d'operacions és el bed and breakfast Giglio Bianco, a la Via Romana, passat el Palazzo Pitti. Un lloc molt acollidor, portat per una parella realment simpàtica i, a més, molt amant de la cuina. Deixeu-vos guiar per les seves recomanacions, a nosaltres ens van ajudar a descobrir els llocs que us hem comentat més amunt!

No deixeu de visitar els mercats florentins, especialment el Mercato Centrale, tot i que el de San Ambrogio, més popular, també és interessant. Fugiu dels restaurants amb menú turístic (sobretot!). Costa, però hi ha llocs que, tot i que també són visitats per turistes, tenen una cuina de qualitat i a molt bon preu. Us sorprendrà veure que, escollint bé, una ciutat tan turística com Florència pugui tenir restaurants amb menjar boníssim, autèntic, amb ingredients de primera (si són congelats ens avisen a la carta!) i a preus molt millors que molts restaurants de Catalunya. Ah, i tal com ens ha dit un italià, la propina no és obligatòria! O sigui que vosaltres escolliu què voleu fer.

I ens encantarà que, si aneu a Florència, o si ja hi heu estat, completeu aquest post amb les vostres impressions i recomanacions de llocs. Així tindrem ja idees per al proper viatge que fem a la ciutat...

Buon viaggio!

5 comentaris:

Anònim ha dit...

I també s'ha de comentar el vi! El Chianti i totes les DO i subzones de DO... I el fet de poder comprar el vi amb DO embotellat a la mateixa cantina (o botiga de vi) i que l'etiqueta te l'escriguin a mà. I finalment que et diguin que el seu és el millor oli del món quan saben que vens d'un país d'oliveres... :)

mober ha dit...

al mercat central hi ha una botiga que et fan la pasta fresca de sopa, raviolis, etc alla mateix, i es molt bona, inclús l'envasant al buit perquè la puguis portar a l'avió

Anònim ha dit...

Itàlia en general és genial per menjar. És veritat que hi ha molts llocs turístics, però encara en queden d'originals i autèntics. Gràcies per les recomanacions! Les tindrem en compte quan anem per allà.

Anònim ha dit...

Vam ser-hi fa 4 anys durant la nostra lluna de mel. En un restaurant servien un plat curiós: faves fresques amb formatge. Sempre m'ha intrigat aquesta relació.

MoltBo.com ha dit...

Moltes gràcies pels vostres comentaris! Fa quatre dies uns familiars nostres van ser de nou a Florencia i van seguir la guia i els hi van agradar tots els llocs. Ara ens hauran d'explicar aquells que no hem explicat perquè no coneixiem!